Top

Hyundai verbruik – Brandstofverbruik alle Hyundai modellen

Waarom kan het praktijkverbruik van auto's afwijken van de officiële Europese verbruikscijfers?

De officiële Europese verbruikscijfers en het werkelijke brandstofverbruik kunnen soms behoorlijk verschillen. Oorzaak is dat rijomstandigheden van een voertuig in de praktijk zwaarder zijn dan tijdens de Europese verbruikstest. Deze test is inmiddels al zo'n 30 jaar oud en sluit niet meer volledig aan op het moderne verkeersbeeld. In de 20 minuten durende Europese testrit op een rollenbank zijn bijvoorbeeld verder verlichting, airconditioning, radio, stuurbekrachtiging en navigatiesysteem uitgeschakeld en zit er maar één persoon zonder bagage in de auto. Ook is de temperatuur in de testruimte tussen de 20 en 25 graden. Dat schrijven de regels voor.

Wanneer is er een verbeterde Europese verbruikstest beschikbaar?

Wereldwijd werken de wetgevers en de auto-industrie hard aan een nieuwe verbruikstest. Sinds september 2017 is deze beschikbaar voor nieuwe modellen. Per september 2018 dienen alle modellen hieraan te voldoen. Dat duurt lang, omdat het technisch complex is om een test te ontwikkelen die wél goed aansluit bij de moderne autopraktijk en alle richtlijnen die er al bestaan. Bovendien moeten alle partijen het wereldwijd eens zijn over zo'n nieuwe test en moet deze nieuwe standaard in de hele wereld worden ingevoerd.

Hoeveel invloed heeft het rijgedrag op het werkelijke brandstofverbruik?

De spreekwoordelijke 'rechtervoet' heeft grote invloed op het verbruik van benzine of diesel. Hard optrekken en met hoge snelheden rijden leveren direct een fors toegenomen brandstofverbruik op. Daarom is ook zoveel winst te halen met de besparende rijstijl van "Het Nieuwe Rijden". Daarmee kan je met gemak 10 procent brandstof besparen en is er ook minder slijtage aan banden en remmen. Ook andere aspecten van gedrag hebben een flinke invloed. Onnodig rijden met open ramen, ingeschakelde airco, een dakkoffer of bagage, kosten veel extra brandstof. Die kunnen een verschil maken van 5 tot 10 procent. Tot slot weten we dat korte ritjes relatief erg onzuinig zijn. Als je die beperkt zal je merken dat je gemiddelde verbruik een stuk gunstiger wordt. Al met al kan het rijgedrag en het gebruik dat je van de auto maakt, een verschil maken tot wel 30 procent.
In zuinigheidswedstrijden, zoals de EcoTour van de ANWB of De Zuinigste Rijder, blijkt dat de officiële verbruiksgegevens wel gehaald kunnen worden en vaak zelfs ruim overtroffen. Zo'n competitie wordt gereden met normale auto's, op gewone wegen. Wel natuurlijk met inzet van alle besparende mogelijkheden en met chauffeurs die goed bekend zijn met een zuinige rijstijl.

Wat is "Het Nieuwe Rijden", en helpt dat echt om brandstof te besparen?

Als je rijdt volgens de efficiënte rijstijl van Het Nieuwe Rijden, bespaar je al gauw 10% benzine of diesel. Kenmerken zijn onder meer: vroeg opschakelen naar een hogere versnelling, gelijkmatig rijden en goed anticiperen. Behalve goed voor het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot, heeft Het Nieuwe Rijden ook positieve effecten op de uitstoot van overige emissies, de verkeersveiligheid, ongevalschades, comfort, ziekteverzuim, het onderhoud van voertuigen, de levensduur van voertuigcomponenten en op geluidhinder. Het antwoord is dus volmondig: ja! Je leest er alles over op www.hetnieuwerijden.nl.

Helpt al die moderne brandstofbesparende technologie dan wel?

Dit helpt wel degelijk. Moderne auto's zijn gemiddeld een stuk zuiniger dan vergelijkbare auto's van vroeger. Daarbij bieden zij veel meer ruimte, comfort en vooral veiligheid. Dat het daardoor toegenomen gewicht niet terugkomt in een hoger brandstofverbruik, kunnen we toeschrijven aan de snel ontwikkelende brandstofbesparende autotechniek.

Veel ervan in is onder de motorkap ingebouwd, maar ook aan boord is assistentie beschikbaar. Zoals een schakelindicator die aangeeft wanneer je het best van versnelling kunt wisselen en een boordcomputer die aanschouwelijk maakt hoe jouw rijstijl het verbruik van benzine of diesel beïnvloedt. Die hulp vergt wel wat gewenning en komt onder wisselende omstandigheden ook wisselend uit de verf. Een start-stopsysteem (motor schakelt automatisch uit bij stilstand en start weer bij wegrijden), komt natuurlijk vooral tot z'n recht bij een rit met veel stilstaan en optrekken. Dus in de stads- en fileverkeer. Cruise control is juist weer vooral nuttig wanneer je gelijkmatig kunt doorrijden.

Maar er zijn toch nu ook al wel alternatieve bronnen met verbruiksgegevens?

Er bestaat maar één officiële Europese verbruikstest. Daarvoor is dus geen alternatief. Maar er zijn wel diverse bronnen waaruit je kunt putten om achter realistische verbruikscijfers te komen. Natuurlijk kan jouw autobedrijf je vertellen in welke brandbreedte het praktijkverbruik zal vallen. En de ANWB heeft in haar EcoTest een flink aantal auto's beoordeeld op diverse milieuaspecten, waaronder het verbruik van benzine of diesel. Dat laatste is ook steevast onderwerp in elk testverslag van autojournalisten. Maar voorzichtigheid met hun testverbruiken is wel op zijn plaats. Want zij geven het gemiddelde verbruik over de gehele testduur weer, waarbij ook acceleratiemetingen en het bepalen van topsnelheid en weggedrag zijn meegenomen. Dat is verre van representatief voor de werkelijkheid. Tot slot zijn er enkele sites waarop het praktijkverbruik van een grote groep auto's wordt bijgehouden. Een daarvan is ontwikkeld door tankpassenbedrijf Travelcard, waarbij het gaat om zo'n 250.000 zakelijk gereden auto's. De resultaten daarvan geven wel een indicatie, maar met directe doorvertaling naar het totale wagenpark van 8 miljoen, met vooral particulier gereden auto's, moeten we voorzichtig zijn.

Geen van die bronnen geeft dus spijkerharde informatie, want daarvoor hangt je specifieke verbruik te sterk samen met je rijstijl en de rijomstandigheden die je tegenkomt. Ben je een Nieuwe Rijder, rijd je doorgaans alleen of met een gezin, veel in de stad en file of juist voornamelijk op snelwegen, vind je 100 kilometer per uur een mooie snelheid of rijd je toch vaak 120 of 130? Die factoren maken dat je met een auto die volgens de Europese test 1 liter op 22 kilometer verbruikt, waarschijnlijk zult uitkomen in de bandbreedte van 1 op 16 tot 1 op 20. Evengoed zal een 'zuinigheidsfanaat' je trots vertellen dat hij of zij wel eens 1 op 25 haalt. Wat zeker geen bluf hoeft te zijn, want dan heeft kennelijk alles positief meegespeeld.

In de praktijk wordt bij verbruik ook wel gesproken van "fabrieksopgave". Waarom geven fabrikanten eigenlijk niet zelf een realistisch praktijkverbruik op?

De officiële cijfers worden in de praktijk ook wel "verbruik volgens fabrieksopgave" genoemd. Eigenlijk is dat niet correct, omdat autofabrikanten er geen enkele invloed op hebben. De automerken vermelden in hun voorlichtingsmateriaal enkel wat het resultaat van de Europese verbruikstest is. Daartoe zijn zij door Europese regels ook verplicht. Zij mogen niet in plaats daarvan eigen verbruiksmetingen vermelden.
Europa ontwikkelde de verbruikstest om een objectieve vergelijking van het brandstofverbruik tussen auto's mogelijk te maken. Die test is voor heel Europa gelijk en is onderdeel van de goedkeuringsprocedure waarmee auto's tot de weg worden toegelaten. Europa ziet de test dan ook als een middel om eerlijke concurrentie tussen automerken te waarborgen en eigenlijk niet om er consumenteninformatie uit af te leiden.

Wíl de autobranche eigenlijk wel goede voorlichting geven aan autokopers?

De autobranche hecht sterk aan goede en volledige informatie over alle aspecten van hun producten. Dus zeker ook over het brandstofverbruik. Maar voorlopig kan je alleen "appels met appels" vergelijken aan de hand van de Europese verbruikstest en het Nederlandse systeem van energielabels. Met dat laatste kan je de relatieve zuinigheid van de auto in zijn grootteklasse herkennen (dus hoe goed 'scoort' een auto ten opzichte van vergelijkbare auto's).

Probleemloos E10 brandstof tanken in Frankrijk en Duitsland

Het is weer vakantietijd. Miljoenen Nederlanders trekken met de auto over de grens. In het buitenland gelden niet alleen andere regels, ook de brandstof verschilt soms met die in Nederland. Na Frankrijk is nu ook Duitsland overgestapt op de nieuwe brandstofsoort met de aanduiding E10.
Veel Duitsers weigeren om E10 te tanken omdat ze bang zijn dat hun auto ervan kapot zou gaan. Maar wat is E10 nou eigenlijk en klopt het dat er auto's zijn die er stuk van gaan? Uit tests met de Hyundai-motoren blijkt in ieder geval dat Hyundai's die na 1995 zijn gebouwd volledig geschikt zijn voor deze E10 brandstof. In Frankrijk en Duitsland kan je dus probleemloos met je Hyundai op weg: óók als je E10 tankt.


Bekijk hier de brandstofverbruikgids van de website van de RDW.
Hyundai IONIQ verbruik   Bijtelling Transmissie l/100 km g/km Label Carrosserie Aandrijving
Hyundai i10 verbruik   Bijtelling Transmissie l/100 km g/km Label Carrosserie Aandrijving
1.0 Comfort Blue 22.00% 5 MT 4.80 110 B Hatchback 2WD
1.0 Premium Blue 22.00% 5 MT 4.80 110 B Hatchback 2WD
1.0 Comfort (5-zits) Blue 22.00% 5 MT 5.00 115 B Hatchback 2WD
1.0 Comfort Smart Blue 22.00% 5 MT 4.90 110 B Hatchback 2WD
1.0 Comfort Smart (5-zits) Blue 22.00% 5 MT 5.00 115 B Hatchback 2WD
1.0 Comfort (5-zits) Blue 22.00% 5 AT 5.30 120 B Hatchback 2WD
1.0 Comfort Smart (5-zits) Blue 22.00% 5 AT 5.30 120 B Hatchback 2WD
1.0 T-GDI N Line Blue 22.00% 5 MT 5.40 123 C Hatchback 2WD
1.0 i-Drive Blue 22.00% 5 MT 4.80 109 B Hatchback 2WD
Hyundai i20 verbruik   Bijtelling Transmissie l/100 km g/km Label Carrosserie Aandrijving
1.2 MPI Comfort Blue 22.00% 5 MT 5.30 120 B hatchback 2WD
1.2 MPI Comfort Smart Blue 22.00% 5 MT 5.30 120 B hatchback 2WD
1.0 T-GDI 48V Comfort Smart Blue 22.00% 7 AT 5.20 117 B hatchback 2WD
1.0 T-GDI 48V Premium Sky Blue 22.00% 7 AT 5.20 117 B hatchback 2WD
1.0 T-GDI 48V Premium Sky Blue 22.00% 6 MT 5.10 116 A hatchback 2WD
1.2 MPI i-Motion Blue 22.00% 5 MT 5.20 118 B hatchback 2WD
1.0 T-GDI 48V Premium Blue 22.00% 7 AT 5.20 117 B hatchback 2WD
1.0 T-GDI 48V Comfort Blue 22.00% 7 AT 5.20 117 B hatchback 2WD
1.0 T-GDI 48V Comfort Blue 22.00% 6 MT 5.10 115 A hatchback 2WD
1.0 T-GDI 48V Comfort Smart Blue 22.00% 6 MT 5.10 115 A hatchback 2WD
1.0 T-GDI 48V Premium Blue 22.00% 6 MT 5.10 115 A hatchback 2WD
Hyundai KONA verbruik   Bijtelling Transmissie l/100 km g/km Label Carrosserie Aandrijving
Hyundai KONA Hybrid verbruik   Bijtelling Transmissie l/100 km g/km Label Carrosserie Aandrijving
1.6 GDI HEV Fashion Design Sky Blue 22.00% 6 AT 4.90 113 A Crossover 2WD
1.6 GDI HEV Fashion Blue 22.00% 6 AT 4.90 112 A Crossover 2WD
1.6 GDI HEV Fashion Sky Blue 22.00% 6 AT 4.90 113 A Crossover 2WD
1.6 GDI HEV Fashion Design Blue 22.00% 6 AT 4.90 113 A Crossover 2WD
1.6 GDI HEV Premium Blue 22.00% 6 AT 5.40 123 B Crossover 2WD
1.6 GDI HEV Premium Sky Blue 22.00% 6 AT 5.40 123 B Crossover 2WD
Hyundai KONA Electric verbruik   Bijtelling Transmissie l/100 km g/km Label Carrosserie Aandrijving
Electric 64 kWh Premium Blue 8.00% 0 AT 0.00 0 A Crossover 2WD
Electric 64 kWh Fashion Blue 8.00% 0 AT 0.00 0 A Crossover 2WD
Electric 64 kWh Comfort Blue 8.00% 0 AT 0.00 0 A Crossover 2WD
Electric 39 kWh Fashion Blue 8.00% 0 AT 0.00 0 A Crossover 2WD
Electric 39 kWh Comfort Blue 8.00% 0 AT 0.00 0 A Crossover 2WD
Electric 39 kWh Comfort Smart Blue 8.00% 0 AT 0.00 0 A Crossover 2WD
Electric 39 kWh Fashion Design Blue 8.00% 0 AT 0.00 0 A Crossover 2WD
Electric 64 kWh Comfort Smart Blue 8.00% 0 AT 0.00 0 A Crossover 2WD
Electric 64 kWh Fashion Design Blue 8.00% 0 AT 0.00 0 A Crossover 2WD
Electric 64 kWh Fashion Sky Blue 8.00% 0 AT 0.00 0 A Crossover 2WD
Electric 64 kWh Fashion Design Sky Blue 8.00% 0 AT 0.00 0 A Crossover 2WD
Electric 64 kWh Premium Sky Blue 8.00% 0 AT 0.00 0 A Crossover 2WD
Hyundai i30 Family verbruik   Bijtelling Transmissie l/100 km g/km Label Carrosserie Aandrijving
Hyundai IONIQ Hybrid verbruik   Bijtelling Transmissie l/100 km g/km Label Carrosserie Aandrijving
1.6 GDI HEV i-Motion Plus Blue 22.00% 6 AT 4.60 104 A hatchback 2WD
1.6 GDI HEV Comfort Plus Blue 22.00% 6 AT 4.60 104 A hatchback 2WD
1.6 GDI HEV Premium Plus Blue 22.00% 6 AT 4.60 105 A hatchback 2WD
1.6 GDI HEV Premium Sky Blue 22.00% 6 AT 4.50 103 A hatchback 2WD
1.6 GDI HEV Premium Plus Sky Blue 22.00% 6 AT 4.60 105 A hatchback 2WD
1.6 GDI HEV Premium Design Blue 22.00% 6 AT 4.60 105 A hatchback 2WD
1.6 GDI HEV Premium Plus Design Blue 22.00% 6 AT 4.60 105 A hatchback 2WD
1.6 GDI HEV i-Motion Blue 22.00% 6 AT 4.50 102 A hatchback 2WD
1.6 GDI HEV Comfort Blue 22.00% 6 AT 4.50 102 A hatchback 2WD
1.6 GDI HEV Premium Blue 22.00% 6 AT 4.50 103 A hatchback 2WD
Hyundai IONIQ Plug-in Hybrid verbruik   Bijtelling Transmissie l/100 km g/km Label Carrosserie Aandrijving
1.6 GDI PHEV i-Motion Blue 22.00% 6 AT 1.10 26 A hatchback 2WD
1.6 GDI PHEV Comfort Blue 22.00% 6 AT 1.10 26 A hatchback 2WD
1.6 GDI PHEV Premium Blue 22.00% 6 AT 1.10 26 A hatchback 2WD
1.6 GDI PHEV Premium Design Blue 22.00% 6 AT 1.10 26 A hatchback 2WD
1.6 GDI PHEV Premium Sky Blue 22.00% 6 AT 1.10 26 A hatchback 2WD
Hyundai IONIQ Electric verbruik   Bijtelling Transmissie l/100 km g/km Label Carrosserie Aandrijving
Electric Premium Sky Blue 8.00% 0 AT 0.00 0 A hatchback 2WD
Electric Premium Design Blue 8.00% 0 AT 0.00 0 A hatchback 2WD
Electric Comfort Blue 8.00% 0 AT 0.00 0 A hatchback 2WD
Electric Premium Blue 8.00% 0 AT 0.00 0 A hatchback 2WD
Hyundai Tucson verbruik   Bijtelling Transmissie l/100 km g/km Label Carrosserie Aandrijving
Hyundai Santa Fe verbruik   Bijtelling Transmissie l/100 km g/km Label Carrosserie Aandrijving
Hyundai NEXO verbruik   Bijtelling Transmissie l/100 km g/km Label Carrosserie Aandrijving
FCEV FCEV 2020 Blue 8.00% 0 AT 0.00 0 A SUV 2WD